Onderzoek & Reacties

Toen de toenmalige Anno Geschiedeniskrant als pilot haar eerste krant (kosteloos) naar verschillende zorginstellingen stuurde, verspreidde dat nieuws zich snel; de aanmeldingen stroomden vanuit verschillende zorginstellingen binnen. De pilot was toentertijd zo’n succes dat Anno en Alzheimer Nederland besloten een langdurige samenwerking aan te gaan.

In 2008 had de krant meer dan 70.000 trouwe lezers in ruim 1000 zorginstellingen. Er is toen een enquête gehouden onder ruim 800 gebruikers van de krant. Daar kwam uit dat de Geschiedeniskrant als zeer positief werd beoordeeld. Niet alleen door Alzheimerpatiënten, maar ook door activiteitenbegeleiders en andere medewerkers in de zorg- en dienstverlenende sector. De enquête toonde een waardering aan voor de Anno Geschiedeniskrant met een gemiddelde van 7,7.

Uit de enquête blijkt onder meer dat de krant in zorginstellingen zeer actief werd gebruikt. Deelnemers lazen en bespraken de krant vaak in groepsverband. Op die manier werden in een ontspannen sfeer herinneringen opgediept. Dat leidde, zo komt uit het onderzoek naar voren, tot veel plezier. Dat plezier werd nog eens versterkt door de wisselwerking met begeleiders en familieleden.

Daarnaast was de krant voor begeleiders, vrijwilligers en familieleden een goed hulpmiddel om een gesprek te beginnen met mensen met Alzheimer. De vragen bij de artikelen boden daarbij een goede leidraad om een waardig gesprek te voeren. De krant bleek een goed hulpmiddel te zijn bij reminiscentieprojecten (het ophalen van herinneringen).

geschiedeniskrant-2 geschiedeniskrant